WordPress & Joomla! & Drupal

De drie grootste spelers van de CMS markt met elkaar vergelijken is een uitdaging. Dat is het eerste wat ik merkte tijdens mijn onderzoek voor dit artikel. Wat ik ook merkte is dat er geen winnaar is als we deze spelers met elkaar vergelijken. Daarnaast viel mij op dat men heel graag een specialisme wil koppelen aan een CMS systeem, daarvan moet ik inmiddels zeggen: onzin, met elk CMS kun je een goede website maken.

Waar staan ze nu?

Een van de meest belangrijke dingen om te weten is de populariteit van deze CMS systemen. Hiervoor zijn er veel interessante statistieken te gebruiken, daar ga ik het verder in dit artikel nog over hebben. Toch begin ik graag met Google trends (WordPress, Joomla!, Drupal):

google trend

Hier worden hele interessante conclusies uit getrokken. Ik begin gewoon met iets dat opvalt, de enorme piek te zien in de zomer van 2014. Die is wellicht te verklaren omdat in die periode er heel veel Wordpress websites werden gehackt (bron, bron, bron, bron). Daarnaast zie ik een behoorlijke stijging van de populariteit van Joomla! vanaf augustus 2005 die doorzet tot februari 2009, dat komt o.a. doordat Joomla! is opgericht in 2005 (bron) en een goed CMS systeem blijkt te zijn. Daarna daalt het weer en stabiliseert dit weer begin 2016, bijna gelijk aan de populariteit van Drupal. Dit is mijns inziens, vanwege de economische recessie die begon in 2007, een periode waarbij heel veel mensen en bedrijven besloten zelf met hun CMS aan de slag te gaan en kozen voor het CMS systeem wat bekend staat als de meest gebruiksvriendelijke.

Hoe kan- of moet ik ze met elkaar vergelijken?

CMS systemen zijn altijd te vergelijken, maar belangrijk is de goede variabelen te gebruiken waarmee je vergelijkt. Zo kunnen we bijvoorbeeld deze CMS systemen met elkaar vergelijken op basis van de hoeveelheid vertalingen die beschikbaar zijn, de oprichtingsdatum of de hoeveelheid uitbreidingen die beschikbaar zijn. Belangrijkste is juist de conclusies die worden getrokken uit de vergelijkingen. Vergelijk geen appels met peren en kijk vooral naar je eigen situatie en eisen/wensen.

De website CMS Critic, een zeer populaire website die zich bezig houdt met het analyseren van zoveel mogelijk CMS systemen, heeft daar een aantal tips over geschreven. De artikel zijn in het Engels en heten "The Top 7 Mistakes People Make when Choosing WordPress, Drupal or Joomla" en "7 Mistakes to Avoid When Selecting a CMS for Your Business".

Hoe vergelijk ik?

Voor dit artikel heb ik voornamelijk gekeken naar statistieken. Ik ontdekte een enorme chaos aan geschreven artikelen met verwijzingen naar andere vergelijkingen of artikelen met prachtige plaatjes van statistieken vaak zonder bronvermelding (zie ook de alinea: "Wat wordt er nog meer (subjectief) vergeleken?" onderaan). In deze artikelen staat de grote vergelijking van de drie grote CMS systemen: Wordpress, Joomla! en Drupal centraal. Mensen dus op zoek zijn naar een vergelijking van deze drie komen op een van deze artikelen uit. Helaas is het merendeel van deze artikelen gedateerd of bevatten soms onjuiste informatie.

Daarom ben ik een 'vergelijking' gaan maken van relevante gegevens inclusief duidelijke bronvermelding:

Het begin

Slechts voor de liefhebber leuk om te weten is de oprichtingsdatum en de makers van de software:

  WordPress Joomla! Drupal Bron
Oprichting 2003 2005 2001

https://en.wikipedia.org/wiki/WordPress

https://en.wikipedia.org/wiki/Joomla

https://en.wikipedia.org/wiki/Drupal

Maker Matt Mullenweg and Mike Little Joomla development team Dries Buytaert

Wat zijn de kosten

Alle drie de CMS systemen zijn Open Source, dat wil zeggen dat de broncode van de software te lezen is voor iedereen en dus is aan te passen of uit te breiden door iedereeen. Dat heeft voordelen en nadelen. Het betekent dus niet dat deze software automatisch gratis is. Toevallig zijn deze drie systemen wel gratis:

  WordPress Joomla! Drupal Bron
Type Open Source Open Source  Open Source 

https://wordpress.org/

https://www.joomla.org/about-joomla.html

https://www.drupal.org/about
Kosten gratis* gratis gratis

 * gratis te downloaden, een website via wordpress.com inclusief reclame is ook gratis. Een website zonder Wordpress reclame via wordpress.com kost geld.

Populariteit en Marktaandeel

De populariteit van een CMS systeem is erg interessant. Hoe zit het met de support? Zijn er voldoende specialisten (in de buurt)? Wordt er door een (actieve) community goed getest? Wordt er dan ook veel gehackt? Etc. Vaak hebben de uitkomsten van deze vragen te maken met de populariteit van een systeem, want een veel gebruikt systeem heeft vele specialisten, maar valt ook vaker ten prooi aan hackers t.o.v. een minder gebruikt systeem, die weer minder specialisten telt.

  WordPress Joomla! Drupal Bron
Downloads 27,5 miljoen (v4.6) 78 miljoen ?

https://wordpress.org/download/counter/

https://downloads.joomla.org

CMS Marktaandeel

51% 7%  2% https://trends.builtwith.com/cms

CMS Marktaandeel

58,5% 7,1% 4,8% https://w3techs.com/technologies/overview/content_management/all
Totaal Marktaandeel 27,1% 3,3% 2,2%
Aantal websites 75,3 miljoen
ca. 37 miljoen via wordpress.com
9,2 miljoen 6,1 miljoen http://www.internetlivestats.com/total-number-of-websites/#trend 
Vertalingen 162 64 ?

https://translate.wordpress.org/stats

https://community.joomla.org/translations.html

Uitbreidingen totaal  47.800 8.100 35.900

https://wordpress.org/plugins/

https://extensions.joomla.org/

https://www.drupal.org/project/project_module

Uitbreidingen compatibel
met nieuwste versie
? 8.100 2.381

https://wordpress.org/plugins/

https://extensions.joomla.org/

https://www.drupal.org/project/project_module
Community
Evenementen 2016
104 44 30

https://central.wordcamp.org/schedule/past-wordcamps/

https://community.joomla.org/events/archive.html

https://groups.drupal.org/events?page=2&type[0]=regional

Beveiliging

Het bedrijf Sucuri is een vrij grote speler als het gaat om het herstellen van gehackte websites. Je kunt het bedrijf ook benaderen om je website gratis laten scannen op sporen virussen, malware, etc. Ze brengen ook af en toe een rapport uit met de nodige statistieken.

Ik heb al eens eerder een artikel geschreven over dit rapport: Wat opvalt is dat de hoeveelheid geïnfecteerde WordPress websites nogal groot is. Echter aangezien het aandeel van WordPress websites in deze analyse net zo groot is valt daar niet veel over te zeggen. Wat ook opvalt is dat tijdens de hack maar 56% out-of-date was. Dit betekent dat dus 44% van de WordPress websites, up-to-date waren en toch werden gehackt. Zet dat tegenover maar 15% van de Joomla! websites en maar 19% van de Drupal websites, dan zit daar toch een behoorlijk verschil.

Awards

Naast gewone statistieken zijn ook awards belangrijk. Daarmee kun je zien of een systeem ook echt gewaardeerd wordt of alleen maar veel gebruikt wordt:

  WordPress Joomla! Drupal Bron
CMS Critics Awards 2016   Best Free CMS   https://www.cmscritic.com/awards/
CMS Critics Awards 2015   Best Free CMS  
CMS Critics Awards 2014 Best Open Source PHP CMS (CC) Best Open Source PHP CMS (PC) Best Enterprise PHP CMS (CC & PC)
CMS Critics Awards 2013 Best Free CMS (PC)   Best Free CMS (CC)

Wat wordt er gezegd?

WordPress is ideal for fairly simple web sites, such as everyday blogging and news sites; and for anyone looking for an easy-to-manage site. Add-ons make it easy to expand the functionality of the site (bron).

Joomla allows you to build a site with more content and structure flexibility than WordPress offers, but still with fairly easy, intuitive usage. It supports e-commerce, social networking, and more (bron).

Drupal is best for complex, advanced, and versatile sites; for sites that require complex data organization; for community platform sites with multiple users; and for online stores (bron).

Wat zeggen ze zelf?

WordPress is web software you can use to create a beautiful website, blog, or app. We like to say that WordPress is both free and priceless at the same time (bron).

Joomla! is an award-winning content management system (CMS), which enables you to build Web sites and powerful online applications. Many aspects, including its ease-of-use and extensibility, have made Joomla! the most popular Web site software available. Best of all, Joomla! is an open source solution that is freely available to everyone (bron).

Drupal is content management software. It's used to make many of the websites and applications you use every day. Drupal has great standard features, like easy content authoring, reliable performance, and excellent security. But what sets it apart is its flexibility; modularity is one of its core principles. Its tools help you build the versatile, structured content that dynamic web experiences need (bron).

Wat wordt er nog meer (subjectief) vergeleken?

In de eindeloze vergelijkingen worden er ook zaken vergeleken als: moeilijkheidsgraad (bron), installatietijd (bron), updatefrequentie (bron), aantal gratis templates, etc. Deze vergelijkingen zijn mijns inziens nergens op gebaseerd, er worden nauwelijks bronvermeldingen gebruikt en de bronvermeldingen die worden weergegeven zijn vaak verwijzingen naar andere artikelen met dezelfde vergelijkingstabel.

Sommige schrijven over een vergelijking, maar maken vervolgens een opsomming van wat eigenschappen (bron). Maar er wordt ook (volstrekt subjectief) vergeleken met termen als "Gebruiksgemak", "OK voor grote/kleine sites", "ideaal voor" (bron). Ik kwam ook een item tegen waarin iemand het belangrijk vindt om voor een aantal onderwerp een "winnaar" aan te wijzen (bron) of een erg oud artikel die veel conclusies trekt uit een Google Trends analyse (bron). Nog twee oude artikelen, met dus gedateerde vergelijkingen/conclusies: (bron) (bron).

Conclusie

Zoals al eerder aangegeven is er geen duidelijke conclusie te trekken. Het is net zo makkelijk of moelijk om drie auto's met elkaar te vergelijken zonder de doelgroep daarbij te betrekken. Zo kunnen we bijvoorbeeld een 'stationwagen' bestempelen als beter, maar als de doelgroep 'alleenstaande ouderen' is klopt dat niet. Datzelfde is van toepassing met de vergelijking van Wordpress, Joomla! en Drupal. Daarnaast hebben we ook nog eens te maken met software die steeds meer op elkaar gaat lijken en naar wens is aan te passen.

Het enige waarover we iets algemeens kunnen zeggen is de populariteit in samenhang met de beveiliging. Net als dat we Microsoft Windows en Apple OS met elkaar kunnen vergelijken, de meest populaire wordt (ook verhoudingsgewijs) vaker gehackt. Echter kun je Microsoft Windows heel goed beveiligen met een goede virusbeveiliging software, zo is dat ook bij Wordpress (en Joomla! en Drupal). Alleen gebeurt dat nog te weinig, bij een computer of laptop installeert iedereen meteen virusbeveiliging software, maar bij een website bijna niet.

Advies

  1. Lees om te beginnen de artikelen; "The Top 7 Mistakes People Make when Choosing WordPress, Drupal or Joomla" en "7 Mistakes to Avoid When Selecting a CMS for Your Business" en stap niet in die valkuilen.
  2. Denk goed na wat je voor website wilt, welke functionaliteiten met deze hebben, etc.
  3. Probeer de CMS systemen uit, elk systeem heeft een demo omgeving waar we dat kunnen doen: Wordpress, Joomla! en Drupal proberen.
  4. Kies een goede hosting partij, dat heeft ook de nodige invloed op de website.
  5. Zoek een goede adviseur / dienstverlener die expert is in het door jou gekozen systeem.

Overige informatie

https://wordpress.com/activity/

https://developer.joomla.org/about/stats.html

Hieronder een greep uit de websites die wij hebben gemaakt:

Wij zijn actief betrokken bij

Gecertificeerd
MeerBusiness Haarlemmermeer
Joomla!®
OVHZ

linkedin light

JACCS
Roeland van Anholt

Faustlaan 72
2152 PJ  Nieuw-Vennep

T: 0252-258161
E: