Website AVG-proof maken

Zoals eerder geïnformeerd in ons artikel "Wat verandert er op uw website door de AVG?" is er nogal wat veranderd voor websites, met name op het gebied van de privacy van de bezoekers hiervan. Dit keer willen wij u vooral praktisch informeren, zodat u beter weet welke stappen en/of keuzes inzake uw website genomen moeten worden.

Google Analytics AVG instellen

Vrijwel al onze klanten maken gebruik van Google Analytics statistieken. Met Google Analytics dient u een verwerkingsovereenkomst af te sluiten. Deze heeft Google al gemaakt en kunt u eenvoudig accorderen via de website van Google Analytics. Dit dient u zelf te doen, weet u niet precies hoe of kunt u hier niet (meer) inloggen, laat het ons even weten.

Binnen Google Analytics dienen er ook een aantal opties uit gevinkt te worden. Deze voorkomen dat er persoonsgegevens van uw website bezoekers worden gedeeld met Google. Wij hebben voor al onze klanten met een Service overeenkomst deze opties al uit gevinkt. Indien u deze opties aan laat staan, dan maakt uw website gebruik van tracking-cookies. Voor het plaatsen van deze cookies dient de bezoeker van uw website akkoord te geven.

Google Analytics - Dataopslag periode

Vanaf 25 mei aanstaande verandert er veel binnen Google Analytics, zij veranderen ook de maximale opslagduur van de website statistieken van uw website. Dit betekent dat, als we niets aanpassen, u niet meer dan 26 maanden terug kunt in uw bezoekers statistieken.

Google staat namelijk vanaf dat moment standaard ingesteld zodat al deze gegevens maximaal 26 maanden worden opgeslagen. In veel gevallen is deze periode ook lang genoeg, maar wilt u dat de gegevens toch langer worden opgeslagen? Beantwoord dan dit bericht met uw verzoek.

Aanpassen Google Analytics trackingcode

De opties uitvinken binnen de website van Google Analytics is niet voldoende. Er dient ook een aanpassing gemaakt te worden aan de website. Elke website heeft een trackingcode, daarmee kan Google Analytics de website identificeren en krijgt het verschillende opdrachten. Door hier een aanpassing te maken worden statistieken veilig en anoniem verzameld.

Wij hebben voor al onze klanten met een Service overeenkomst deze aanpassing al doorgevoerd. Heeft u geen Service overeenkomst? Dan kunt u deze wijziging alsnog door ons laten doen of zelf doorvoeren, meer informatie van de benodigde wijziging kunt u vinden op onze website. Wilt u dat wij deze wijziging doorvoeren? Dan kunt u dit bericht beantwoorden met uw verzoek.

Privacyverklaring op uw website

(Vrijwel) elke website met een (contact)formulier heeft een privacyverklaring nodig. Een formulier slaat namelijk de door de bezoeker ingevulde gegevens (zoals naam, email, telefoonnummer) op in de database van de website en stuurt u een e-mail bericht. Grote kans dat u dit e-mail bericht ook laat staat in uw e-mail box. In feite slaat uw organisatie dan persoonsgegevens op. En dat dient u te melden aan uw bezoeker, die daar op zijn beurt akkoord mee moet gaan (via bijvoorbeeld een vinkje).

Wij kunnen geen waterdichte privacyverklaring voor u maken. Daarvoor kunt u het beste terecht bij een goede jurist, zoals bijvoorbeeld FIN Advocaten & Fiscalisten. Zij kunnen voor u een privacyverklaring opstellen die voldoet aan de nieuwe AVG wetgeving.

Echter hebben wij zelf ook alvast een privacyverklaring opgesteld. Deze is niet waterdicht, maar wat ons betreft beter dan helemaal niets doen, want dat is geen optie:

(Contact)formulieren - Dataopslag periode

De techniek die wij gebruiken voor alle (contact)formulieren van uw website kan (sinds enige tijd) ingevulde gegevens ouder dan een aangegeven hoeveelheid tijd automatisch verwijderen.

Dit is met oog op de nieuwe AVG een goede ontwikkeling. Het eeuwig bewaren van gegevens is namelijk niet nodig. Wij hebben daarom besloten dezelfde tijd in te stellen als Google, namelijk 26 maanden. Dit zullen wij voor al onze klanten met een Service overeenkomst instellen. Wilt u dit liever korter, langer of helemaal niet? Beantwoord dan dit bericht met uw verzoek.

SSL voor HTTPS (het groene slotje)

Alle websites van onze klanten met een Serviceovereenkomst en hosting via ons hebben een SSL certificaat en hiermee een beveiligde verbinding. Heeft u geen Service overeenkomst? Dan is het belangrijk dat u verder leest..

Enige tijd geleden schreven wij het artikel "SSL voor HTTPS (het groene slotje) wordt steeds belangrijker". Op dat moment hebben wij, vanwege zoekmachine optimalisatie redenen, bij onze klanten met een Service overeenkomst een SSL certificaat geïnstalleerd.

Inmiddels zijn wij, mede vanwege de nieuwe AVG wetging, van mening dat elke website een SSL certificaat voor een beveiligde verbinding hoort te hebben. Deze beveiligde verbinding voorkomt dat iemand anders kan zien wat de bezoekers van uw websites doen en/of invullen in een formulier. Dit kunnen namelijk privacy gevoelige gegevens zijn.

Wilt u een SSL certificaat op uw website? Beantwoord dan dit bericht met uw verzoek. Wij kunnen dit bekijken en hiervoor desnoods contact opnemen met de juiste personen. Uiteraard krijgt u voorafgaand een duidelijke indicatie van wat wij gaan doen tegen welke kosten.

Hieronder een greep uit de websites die wij hebben gemaakt:

Wij zijn actief betrokken bij

OVHZ
MeerBusiness Haarlemmermeer
Gecertificeerd
Joomla! 3 Certified Administrator

linkedin light

JACCS
Roeland van Anholt

Faustlaan 72
2152 PJ  Nieuw-Vennep

T: 0252-258161
E: